Jag visste det!!

Att det inte är meningen att människan ska leva på dessa breddgrader. Det har jag känt på mig länge. Jag är i alla fall inte skapt för att leva här på vintern. I dag kan man läsa följande artikel i Aftonbladet


"Mörkret är lika farligt som rökning"

Höstdeppig av mörkret? Nu tror forskarna att mörkret kan vara direkt farligt för hälsan.

– Vi förkortar våra liv med uppåt tio år om vi inte solar ordentligt, säger Björn Liedén, pensionerad allmänläkare.

Det är ingen slump att influensan alltid slår till på vintern. Bristen på sol och D-vitamin sänker vårt immunförsvar och gör oss extra mottagliga för virus. Vissa forskare tror att bristen på sol kan vara direkt farlig.

– Just nu pågår en diskussion om att de stora folksjukdomarna som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer påverkas ogynnsamt av mörkret. Jag tillhör dem som tror att bristen på solljus i Norden är ett jätteallvarligt problem. Den skadliga effekten är i klass med rökning, säger Björn Liedén, pensionerad allmänläkare.

Ta en promenad

Vi människor kan ta till oss solljuset på två sätt; genom ögonen och genom huden. Det psykiska tillståndet påverkas mest av det ljus som tas upp genom ögonen. Ungefär fem procent av svenskarna får en höstdepression. Andra känner sig mest vinterolustiga. Då hjälper det att komma ut en stund på dagen för att få uppleva solljus. Att åka iväg på solsemester och bränna sig är däremot inte att rekommendera eftersom det ökar risken för hudcancer istället.

D-vitaminet hjälper till att städa bort skadad vävnad och kan därför också spela in när kroppen drabbas av cancer. Det hjälper också kroppen att ta upp kalk som behövs för att stärka skelettet. Numera finns D-vitamin tillsatt i mjölk.

Mörkast i Norden

Golfströmmen har gjort det möjligt för oss i Norden att bo längre norrut än på någon annan plats. Därför lever vi i ett ovanligt kompakt mörker för att vara en bebodd plats. Vinterdepressionerna blir också vanligare ju längre norrut man kommer.

Björn-Erik Thalén, överläkare vid S:t Görans sjukhus, har jobbat med ljusterapi och ser att den fungerar på personer med årtidsrelaterade depressioner.

– Bristen på ljus gör också att vi får en rubbad dygnsrytm. Det är ungefär som att bli jet-laggad, säger han.

Ljusterapin fungerar inte lika bra för någon som är deprimerad året om.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0