Måste ha-rosor

Jag har hittat en rosgrupp där jag bara måste skaffa mig ett antal sorter. Blir nog till att bygga om rabatten, alternativt anlägga en ny.

Jag har hittat dem hos Flora Linnéa, på deras hemsida. Titta bara vilka skönheter.


CLAUDE MONET
(Delbard, Frankrike 1992)

En underbar rikblommande strimmig ros i starka färger av gult, vitt och rött. Blommorna är öppet skålformade och halvfyllda. Blommar från juni till långt in på hösten. Enormt väldoftande med inslag av bergamott, citron, ros och persika mot en bakgrund av vanilj. Bra motståndskraft mot svampangrepp. Storlek: 1x0.8m. Zon III.

Impressionismen fick sitt namn efter en målning av Monet: "Impression: soleil levant" från år 1872. Monet (1840-1926) föddes i Paris, men växte upp i Le Havre och det var här som han i sin ungdom började att måla. Han målade sviter med samma motivval i olika ljus t.ex. katedralen i Rouen (1896-97)och näckrosdammen från hans näckrosdammar i hans hem i Giverny.CAMILLE PISSARRO
(Delbard, Frankrike 1992).

En riktig fröjd för ögat med sina stora strimmiga blommor i klargul och blodröd färg. Denna ros står sig bäst längst fram i rabatten, gärna mot en mörkgrön bakgrund. Mycket väldoftande med inslag av gammaldags ros, fransk parfym och kronärtskocka. Bra motståndskraft mot svampangrepp. Storlek: 1x0.8m. Zon III.

Pissarro (1830-1903) föddes i Frankrike, men växte upp i Västindien. Han räknas till en av de stora inom impressionismen. Mest känd för sina landskapsmålningar och serier av vissa motivval bl.a. av katedralen i Rouen, men även för många fina målningar från Paris occh dess broar. Pissarro ligger begravd på kyrkogården Père Lachaise i Paris.


HENRI MATISSE
(Delbard, Frankrike 2003)

En elegant, rosettformad strimmig ros som blommar i rött och vitt. Påminner lite om 'Rosa Mundi' när det gäller färg och utseende men 'Henri Matisse' remonterar och har en helt annan doft - jordgubbar och rosparfym. Blommar från juni till långt ut på hösten. Bra motståndskraft mot svampangrepp. Storlek: 1x0.8m. Zon III.

Matisse (1869 - 1954) var i början mycket influerad av verk av Édouard Manet och Paul Cézanne. Han blir snart ledare för de målare som kallas fauvister. När han flyttar söderut till Franska rivieran träffar han André Derain och hans måleri utvecklas. Verken från 1906 till 1917 räknas till hans förnämsta.


PAUL CÉZANNE
(Delbard, Frankrike 1992)

Med sina bedårande orange-kopparfärgade blommor är 'Paul Cézanne' en ovanlig ros - vi har aldrig sett en sådan strimmig ros tidigare. Den har ett fint, mörkgrönt bladverk och blommorna har en frisk doft av citron och apelsin. Mycket fruktig! Bra motståndskraft mot svampangrepp. Storlek: 1x0.8m. Zon III.

Cézanne (1839-1906) står i mitten mellan impressionismen och postimpressionismen. Postimpressionisterna är beteckningen för ett antal målare som följde omedelbart efter impressionismen. Han reagerade inte på det flimrande ljuset så som en impressionist kanske skulle ha gjort. Han gör skulpturmålningar och betrakta naturen med hjälp av konen, cylindern och klotet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0